Opis poda:

Zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima, drvene podove karakteriše izdržljivost, stabilnost antistatičnost, visoka apsorpcija (smanjenje) buke i veoma dobra toplotna izolacija. Parket se pokazao kao najbolje i najdugotrajnije rešenje. Danas, parket ne nalazi mesto samo u domovima, već i u brojnim poslovnim prostorima, sportskim dvoranama, kongresnim centrima. Dobra mehanička i izolaciona svojstava, dugotrajnost kao i estetska funkcija predstavljaju neke od razloga zbog kojih ima toliko široku primenu.

Način montaže : 

U zavisnosti od odabrane vrste parketa ( višeslojni ili masivni-jednostojni parket) postoje dve vrste montaže parketa. Lepljenjem punom površinom za podlogu za parkete koji se spajaju na pero/žljeb ili spajanje klik sistemom plivajuce na suvo za višeslojne parkete koji imaju "klik" sistem spajanja ivica. U obe opcije je jedan od osnovnih zahteva da podloga preko koje se postavlja parket bude čista, ravna, suva i strukturno čvrsta. Ukoliko se parket ugradjuje u novi objekat, preporuka je da se saceka da se završe svi "vlažni" radovi ( cementiranje, gipsani radovi i krečenje ) pre nego sto se krene sa postavkom parketa. Maksimalna vlaga u podlozi za montažu parketa je 2%.

Ukoliko se parket ( višeslojni parket sa klik sistemom spajanja ) postavlja plivajuce klik sistemom na suvo, montaža je brza zato što nema lepljenja i parket je završno obrađen ( ishoblovan i prelakiran ). Višeslojni parket se prilikom postavke može lepiti i punom površinom. Masivni parket se na postavci isključivo lepi punom površinom. Po završetku postavke potrebno je uraditi i završnu obradu parketa hoblovanje i lakiranje, odnosno uljenje, u zavisnosti od izbora kupca.

Parket se prilikom montaže dilatira od zidova. Zazor koji se pojavljuje izmedju parketa I zida se pokriva pratećom lajsnom.

Vreme montaže :

Vreme montaže zavisi od načina postavke parketa. Jednostavniji I brži način montaže je svakako plivajuca montaža na suvo.

Materijal :

Prilikom montaže se koristi prajmer i lepak koji su specijalizovani za drvene podne obloge. Vrste prajmera i lepka koje se koriste prilikom montaže zavise od vrste parketa koji se montira. Prilikom montaže parketa klik sistemom, preporuka je da se ispod parketa postavlja izo folija koja predstavlja termicku i akusticnu izolaciju.

Izgled poda nakon završetka :

U zavisnosti od odabrane vrste i klase parketa, pod završno bude bajcovan u određenoj boji, nauljen ili lakiran. Pod po završetku postavke mora da bude kompaktan, čvrst, akustican I ravan bez denivelacija izmedju dasaka.

Održavanje :

Kvalitetno postavljen, ishoblovan i prelakiran parket zahteva samo usisavanje i brisanje i nije mu potrebna dodatna nega. Ovde je reč o dugotrajnoj i kvalitetnoj podnoj podlozi koja i ukoliko nakon dužeg vremena izgubi na svom izgledu i lepoti potrebno je postupak hoblovanja i lakiranja ponoviti i na taj način mu vratiti stari sjaj.