Montaza odignutog poda po Vasem izboru

Opis poda :

Ozdignuti, dupli ili modularni podovi su vrsta podne obloge za prostorije koje zahtevaju posebna resenja vezana za instalacije koje se nalaze ispod poda, poput racunarskih, elektricnih, instalacija za video nadzor i sl., odnosno prostorije gde je neophodno obezbediti da celokupna instalacija ne bude vidna,  bezbedno smestena i da joj se moze jednostavno pristupiti u slucaju potrebe za intervencijom. U zavisnosti od zahteva sistemi odignutih podova se mogu uraditi u razlicitim visinama, razlicite nosivosti I zavrsne obrade. Zavrsne ploce duplih podova se izradjuju od tvrdo presovane iverice ili od kalcijum sulfata. Aplicirani sloj gornje povrsine ploce se na zahtev moze uraditi u fabrici - PVC, keramika, drvo, laminat, linoleum I sl.

Nacin montaze :

Podloga preko koje se postavlja odignuti pod mora da bude ravna I cvrsta. Sistem odignutog poda obuhvata nogice koje se izradjuju od galvanizovanog celika I imaju mogucnost samoregulacije na odredjenim visinama u zavisnosti od zahteva investitora. Nogice se trajno pricvrscuju za podlogu PU lepkom. U zavisnosti od proizvodjaca, nogice imaju sistem zakljucavanja na trazenoj visini ili se zakljucavanje navoja radi posebnim lepilom. Sa gornje strane nogica se postavljaju plasticne podloske, koje vezu ploce i mogu imati elektroprovodnu sposobnost, ukoliko je takav zahtev investitora. Preko nogica se postavljaju ploce modularnog poda, najcesce u dimenziji 60 x 60. Detalj koji je potrebno izdvojiti a vezan je za montazu odignutog poda je nacin ceonog zatvaranja sistema. Ceono zatvaranje se moze izvesti koriscenjem sistemske ploce odignutog poda, izradom tipske rampe ili stepenika. Na kontaktu sistema sa zidovima se postavlja prateca diht traka radi dodatnog horizontalnog ukrucivanja sistema I bolje apsorbcije zvuka. Ukoliko visina odignuca prelazi 30 cm, obavezna je upotreba  poprecnih traverzi ( stringera ), koji imaju ulogu dodatnog horizontalnog ukrucivanja sistema.

Vreme montaze:

Obzirom da je u pitanju specifican sistem podne obloge, vreme montaze izrazito zavisi od zahteva investitora u smislu trenutnog stanja podloge kao I visine ukupnog odignuca.

Materijal :

Materijal koji se koristi za izradu sistema je ploca modularnog poda, celicna nogica sa mogucnoscu regulacije, lepak za lepljenje nogica, lepak za zakljucavanje navoja, obodna diht traka.

Izgled poda po zavrsetku montaze :

Po zavrsetku montaze, sistem odignutog poda mora da bude horizontalno ukrucen, ravan , bez pomicnih delova.

Odrzavanje :

Odrzavanje sistema odignutog poda zavisi od vrste ploca odnosno njihovog sirovinskog sastava kao I namene sistema.  Savetuje se izbegavanje prekomerne upotreba vode.