Opis poda :

Epoksidni podovi su prvenstveno podovi koji su namenjeni za "radne" prostore kao sto su proizvodni i magacinski prostori. Ipak zbog karakterističnog izgleda kao što je glatkost, sjajnost i monolitnost pronalaze svoje mesto u modernim enterijerima i prodajnim prostorima. 

Izgled poda:

Pod je monolitan, bez prekida, spojeva i pukotina. 

Kakva je podloga potreba da bi se uradio epoksidni pod:

Za izradu epoksidnog poda je neophodno da je podloga skroz ravna. Svaka rupa, grba ili pukotina se moraju sanirati. Ravnoća podloge u skladu sa DIN EN 18365 normom, minimalna debljina cementne košuljice 6 cm, marka betona minimum MB 35, čvrstoća na pritisak 1.5kN/mm2. Košuljica treba da bude izrađena od peska u dve frakcije (nula i jedinica) sa ubačenom “šulc” mrežom i plastifikatorom. Košuljica ne treba da bude zaglađena (do crnog sjaja) vec blago rapave strukture. Nadalje, treba da bude čvrsta, bez masnoća, kompaktna (bez nepovezanih delova), stara minimum 28 dana, sa adekvatnom hidro-izolacijom i maksimalnom vlagom od 4% po CM metodi. Da su pravilno izvedene diletacije u košuljici radi pravilnog pucanja u procesu sazrevanja košuljice. Temperatura prostora i podloge u toku radova treba biti minimum 15°C. Svaka nepravilnost u podlozi se mora sanirati. Svaka rupa se mora popuniti. 

Način montaže:

Adekvatna podloga se prvo usisava, nakon toga se na podlogu nanosi epoksidni prajmer valjkom ili gletericom. U zavisnosti od podloge i sistema poda koji se radi u epokdisni prajmer se dodaje kvarcni pesak. Nakon pripreme podloge sa prajmerom nanosi se epoksidna smola koja se moze naneti valjkom ili gletericom u zavisnosti od debljine sistema. Ovaj korak se može raditi u jednom ili više nanosa u zavisnosti od odabranog sistema. Sistem epoksindog poda se bira u zavisnosti od podloge i namene prostorije tj. kakva je upotreba poda . 

Potrebno vreme za montažu:

Vreme montaže zavisi od stanja podloge i od sistema koji se ugradjuje i koliko radnih procesa ima (u koliko nanosa se nanosi materijal) . Svaki radni proces tj. svaki nanos materijala se radi jedan dan. Nanos nanetog jednog sloja materijala neophodno je sušenje materijala pre nanošenja novog sloja. Potrebno je do 7 dana da bi se pod uradio u zavisnosti od sistema koji se ugradjuje. Prohodnost sistema je nakon 2-3 dana a punu čvrstocu sistem postiže posle 7 dana. 

Potreban materijal:

Kod Epoksidnog poda se koriste epoksidni prajmer, epoksdina smola , kvarcni pesak i kvarcno brašno

Izgled poda nakon završetka posla:

Podloga je monolitna, bez prekida i spojeva. Dozvoljenja je depresija u podu ne veća od 2.5 cm, dozvoljena je grudvica (bobica) ne veća od 4 mm , dozvoljena je rupa od vazduha ne veća od 3 mm kao i od mušice koja može da se zalepi na pod u periodu sušenja . U upotrebi se pojavljuju mikro ogrebotine koje ne narušavaju funkciju poda ali su vidljive i narušavaju estetiku poda. Pod je izvorno sjajan ali se može naneti dodatni završni sloj kojim se pod može matirati tj umanjiti sjaj poda. 

Održavanje : 

Pod se održava pranjem, mekanim četkama i blagim sredstvom za pranje i održavanje podova.