Opis poda :

DEKING je obloga koja vodi poreklo od brodske palube (eng. deck – paluba), gde je bila zastupljena kao pod od dugackih drvenih dasaka. Drveni deking je pod koji karakterise prirodna mekoca i udobnost koriscenja koja se postize sa retko kojom oblogom. Osim od punog drveta, deking se takodje pravi od WPC-a, polusintetiskog kompozita koji izgledom oponasa drvo, a u ciji sastav ulazi 40%-60% drvne mase od reciklirane sirovine, polimer i 10% odgovarajucih aditiva. WPC dekingje obloga osmisljena kako bi se otklonili neki nedostaci drvenog, u prvom redu cinjenica da drvo truli kao posledica dejstva vremenskih uslova, narocito kise i snega.

Nacin montaze:

Deking je podna obloga ciji sistem montaze podrazumeva izradu pratece podkonstrukcije preko koje se montiraju daske dekinga. Podloga preko koje se deking postavlja mora da bude ravna. U suprotnom, montaza sistema je komplikovana I postoji mogucnost da zavrsno daske budu neravne I time bude narusena stabilnost sistema. Podkonstrukcija se izradjuje od tipskih gredica koje se postavljaju na maksimalni razmak od 30 cm. Daske se preko podkonstrukcije srafe u smeru koji je okrenut pod uglom od 90 stepeni u odnosu na smer polaganja gredica podkonstrukcije. Daske se medjusobno povezuju tipskim klipsnama (zabicama ).

Vreme montaze :

Vreme montaze dekinga zavisi od podloge preko koje se postavlja I vremenskih uslova zato sto se u vecini slucajeva deking postavlja na otvorenom prostoru. Obucene podopolagacke ekipe mogu da montiraju I do 50 m2 sistema dekinga dnevno.

Materijal :

Materijal koji se koristi prilikom montaze su daske dekinga, gredice od kojih se izradjuje podkonstrukcija, plasticne ili metalne klipsne za medjusobno povezivanje dasaka I prohromski srafovi za pricvrscivanje zabica.

Izgled poda nakon zavrsetka montaze :

Deking nakon zavrsetka montaze treba da bude ravan, cvrst, horizontalno ukrucen I bez pomicnih delova.

Odrzavanje :

Za redovno ciscenje dovoljno je pometlati I otprasiti deking. Ukoliko je deking od drveta, preporuka od strane proizvodjaca dekinga je da se minimum jednom godisnje radi odrzavanje odnosno uljenje deckinga kako bi ga stitili od atmosferskih uticaja ( kise, snega, grada I sl. )