Opis poda :

DEKING je obloga koja vodi poreklo od brodske palube (eng. deck – paluba), gde je bila zastupljena kao pod od dugačkih drvenih dasaka. Drveni deking je pod koji karakteriše prirodna mekoća i udobnost korišćenja koja se postiže sa retko kojom oblogom. Osim od punog drveta, deking se takođe pravi od WPC-a, polusintetičkog kompozita koji izgledom oponaša drvo, a u čiji sastav ulazi 40%-60% drvne mase od reciklirane sirovine, polimer i 10% odgovarajućih aditiva. WPC deking je obloga osmišljena kako bi se otklonili neki nedostaci drvenog, u prvom redu činjenica da drvo truli kao posledica dejstva vremenskih uslova, naročito kiše i snega.

Način montaže:

Deking je podna obloga čiji sistem montaže podrazumeva izradu prateće podkonstrukcije preko koje se montiraju daske dekinga. Podloga preko koje se deking postavlja mora da bude ravna. U suprotnom, montaža sistema je komplikovana i postoji mogucnost da završno daske budu neravne i time bude narušena stabilnost sistema. Podkonstrukcija se izrađuje od tipskih gredica koje se postavljaju na maksimalni razmak od 30 cm. Daske se preko podkonstrukcije šrafe u smeru koji je okrenut pod uglom od 90 stepeni u odnosu na smer polaganja gredica podkonstrukcije. Daske se međusobno povezuju tipskim klipsnama (žabicama ).

Vreme montaže :

Vreme montaže dekinga zavisi od podloge preko koje se postavlja i vremenskih uslova zato što se u većini slučajeva deking postavlja na otvorenom prostoru. Obučene podopolagačke ekipe mogu da montiraju i do 50 m2 sistema dekinga dnevno.

Materijal :

Materijal koji se koristi prilikom montaže su daske dekinga, gredice od kojih se izrađuje podkonstrukcija, plasticne ili metalne klipsne za medjusobno povezivanje dasaka i prohromski šrafovi za pričvršćivanje žabica.

Izgled poda nakon završetka montaže :

Deking nakon završetka montaže treba da bude ravan, čvrst, horizontalno ukrućen i bez pomicnih delova.

Održavanje :

Za redovno čišćenje dovoljno je pometlati i otprašiti deking. Ukoliko je deking od drveta, preporuka od strane proizvođaca dekinga je da se minimum jednom godišnje radi održavanje odnosno uljenje deckinga kako bi ga štitili od atmosferskih uticaja (kiše, snega, grada i sl. )