Opis poda :

Linoleum je vrsta podne obloge koja je proizvedena kombinacijom prirodnih materijala kao sto su laneno ulje, prirodne smole, drveno brasno, krecnjak, prirodni pigmenti i juta. Linoleum podne obloge dominantno nalaze svoju primenu u skolskim i predskolskim ustanovama, zdravstvenim centrima, starackim domovima, a relativno cesto i u muzejima, galerijama, kancelarijama. Posebno je znacajna upotreba u skolama i vrticima zbog poznatog svojstva linoleuma da pozitivno utiče na respiratorni sistem kod dece. Linoleum je takodje  jedina podna obloga sa koje se mogu ukloniti tragovi upaljene cigarete, sto ga cini posebno pogodnim za prostore poput kafica, kladionica, nocnih klubova i diskoteka.

Nacin montaze :

Podloga preko koje se postavljaja linoleum podna obloga mora da bude pripremljena odnosno obradjena nivelisucom masom ( pogledati uslugu priprema podloge ). Linoleum se uglavnom izradjuje u rolnama tako da se montaza linoleuma vrsi tako sto se rolne lepe punom povrsinom za podlogu lepkom predvidjenim za linoleum obloge. Spojevi izmedju rolni se zavrsavaju elektrodom ( weldingom ) koji je u boji pribliznoj boji poda.

Vreme montaze :

Vreme montaze linoleum obloga zavisi od tipa podloge. Podloga mora da se pripremi nivelišućom masom kako bi se spremila za lepljenje linoleuma. Preporucuje se da se rolne linoleuma otvore odnosno razmotaju kako bi  se adaptirale na temperature prostorije u kojoj se ugradjuju jedan dan pre montaze. Ukupno potrebno vreme montaže poda je 5-6 dana za manje površine u zavisnosti od podloge. Maksimalno dozvoljena vlaga u podlozi je 2%.

Materijal :

Od materijala koji se koristi prilikom ugradnje linoleum poda je najbitnije izdvojiti lepak koji treba odabrati u zavisnosti od vrste vinilnog poda I vrste podloge preko koje se ugradjuje.

Izgled poda nakon zavrsetka :

Po zavrsetku montaze pod mora da bude ravan I monolitan bez nepovezanih delova obzirom da se spojevi zavrsavaju elektrodom koja je u boji poda. 

Odrzavanje :

Izuzetno jednostavno odrzavanje jedno je od predosti linoleuma. Dovoljno da linoleum povremeno usisate i prebrisete blago vlaznom krpom koju ste prethodno nakvasili toplom vodom u koju ste dodali nekoliko kapi neutralnog sredstva za ciscenje. Ukoliko se desi da pod izgubi svezinu i sjaj, vrlo brzo i lako mozete vratiti njegov prvobitan izgled ako ga premazete sredstvom za poliranje.