Kompletna priprema podloge za sve vrste podnih obloga je neizostavni detalj kako bi novi pod  koji se postavlja bio kvalitetno montiran i imao svoju funkcionalnost u predvidjenom periodu eksplatacije

Opis poda :

Postavljanje većine novih podnih obloga zahteva idealno ravnu podlogu. Ukoliko je cementna košuljica ili betonska podloga ostecena za izravnavanje se koriste specijalnu masu za ravnanje koje se na tržištu nazivaju i podoliv, samoliv ili olma masa. Samorazlivajuca masa za nivelisanje je predvidjena za izravnjavanje i zagladjivanje podloga u debljinama od 2 do 10 mm. Postoje i specijalne samonivelišuće mase koje se mogu nanositi i u većim debljinama. Na trzistu postoji veliki broj proizvodjacaa koji nude ovaj proizvod. Osnovna razlika je u jačini nivelišuće mase tako da se ne koristi isti materijal kao priprema podloge za polaganje tekstilnih podova i parketa. Potrosnju materijala diktira ravnoća i glatkoća podloge tako da potrošnja varira u zavisnosti od podloge. Materijal se troši uglavnom 1,5 kg po metru kvadratnom za debljinu od 1 mm nanosa a minimalno se nanosi 2-3 mm.

Nacin montaze :

Kao sto smo vec napomenuli, postoje razliciti tipovi nivelisucih masa koje su predvidjene da “nose” razlicite vrste podnih obloga odnosno razlicita opterecenja. Pre izlivanja nivelisuce mase, obavezno je naneti prajmer koji sluzi kao SN veza (veza starog i novog poda) odnosno povezuje postojecu podlogu I sloj nivelisuce mase koji naknadno treba da bude izliven. U zavisnosti od toga koja je vrsta postojece podloge ( upojna na cementnoj bazi ili neupojna ) koriste se razlicite vrste prajmera sa kojim se priprema podloga za nanošenje ravnjajuce mase. Iza toga se pristupa razlivanju nivelisuce mase. Ista se mesa u odredjenoj razmeri sa vodom, umuti se mikserom I razliva po podu. Po razlivanju, masa se usmerava specijalnim alatima I time se odredjuje debljina nanosa. Kao sto joj I sam naziv kaze, samonivelisuca masa radi nivelisanje prostora tako sto prati geometriju I gravitaciju terena. Ovaj detalj se napominje zbog toga sto se cesto desava da podloga ima velike rupe, denivelacije ili padove. U tom slucaju se koriste posebne brzoreparaturne mase kojima se navedeni defekti prevazilaze I ravnja podloga.

Vreme montaze :

Vreme montaze zavisi od konfiguracije prostora. Obucene podopolagacke ekipe mogu da razliju I do 500 m2 nivelisuce mase dnevno. Detalj koji treba izdvojiti prilikom izrade nivelisuce mase je vreme susenja iste. Projektovano vreme susenja je 24 – 48 h u zavisnosti od uslova vlaznosti vazduha I temperature u prostoriji .

Materijal :

Kao sto smo vec napominjali, prilikom izlivanja nivelisuce mase potrebno je odabrati pravi prajmer u zavisnosti od podloge preko koje je predvidjeno nalivanje I odabrati adekvatan tip mase u zavisnosti od predvidjene zavrsne podne obloge.

Izgled poda nakon zavrsetka montaze :

Masa posle zavrsetka izlivanja I susenja mora da se obrusi I otprasi. Na taj nacin se dobija idealno ravna podloga predvidjena za aplikaciju podnih obloga. Masa mora da bude bez pukotina I bez delova koji su nepovezani ili odvojeni.

Odrzavanje :

Obzirom da je ova vrsta podloge ustvari namenjena kao priprema za zavrsnu podnu oblogu, nema nikakvih posebnih smernica vezano za održavanje. Detalj koji treba izdvojiti je da su sve nivelisuce mase na cementnoj bazi I ne tolerisu prodor vlage. Nije preporučljivo da stoje nepokrivene dug već posle sušenja treba pristupiti polaganju završne podne obloge.